Sökes stödmedlemmar!

Vi välkomnar stödmedlemmar! 600kr/ år. Som tack får du ett konstgrafiskt blad. Sätt in pengarna på pg.nr och märk med ditt namn, adress, tel, mailadress. Nytt blad presenteras i oktober varje år. Se Anders Thyr, 2022, vackra blad som finns ute nu.

Påsk!

Gävlemiljöer visas även nere hos Konstgrafikerna, där Anna Wikfeldt och Elisabeth Bergvall tar emot. Det är just Anna Wikfeldt som med torrnål har fångat både Staffans kyrka och Kvarteret Mejseln. Man skulle kunna tro att Konstgrafikerna har valt ut verk för att visa på grafikens stora variation. Här finns tekniker som förutom nämnda torrnål även etsning, kollografi, akvatint, emalj, mezzotint … Men icke – det har blivit så av en ren slump.

Hos Gävle Konstgrafiker finns det möjlighet att inte bara se de färdiga verken utan också få en inblick i processen som leder fram till dem. – Många är nyfikna och vill se verkstaden, säger Elisabeth Bergvall. De arrangerar även ett påsk lotteri där ett av priserna är en kurs i grafik för dem som blir så nyfikna att de vill testa själva.

Konst på gångavstånd håller öppet Påskafton och Påskdagen.

UR GD 2019.04.19 av Kristian Ekenberg null

Påskens störtflod av konstutställningar.


Som en reaktion på de stora tungrodda konstrundorna startade ”Konst på gångavstånd” på Brynäs för sju år sedan. En konstrunda som Gävlebor kan ta cykeln eller apostlahästarna till. Rundan hålls huvudsakligen i kvarteret på Tredje tvärgatan 3, där både ateljéföreningen med samma namn håller till, och Gävle Konstgrafiker med verkstad och galleri.

Även konstgrafikerna en trappa ner lyder under temat färg, även här haltar temat. Jag känner igen mycket från utställningar under det gångna året, men vill lyfta fram Margareta Danhards ”Å ja la filten om ängelns axlar” i emalj. En humoristisk och existentiell bild. Samma angreppssätt har Silvia Moscoso i sina punkiga ”Meddelande”. Tryck på simpla papperspåsar, och enkla meddelanden om att det kanske vore läge att rädda planeten. (UR Arbetarbladet 2019.04.19 av Fredrik Björkman)